opsparing.png

OPSPARING

Du bestemmer selv over dine penge. Det betyder, at du selv har ansvar for de valg, som du tager, når du bruger penge. Hvis du bruger alle pengene først på måneden, så har du ikke noget at købe mad for resten af måneden.

 

Du må også vælge, om du en måned vil have nye sko, eller du vil spare op til en rejse. Det kan være svært at vælge mellem de ting, som du gerne vil købe. Derfor er det godt at have en opsparing, og nogle mål du vil bruge penge til.

SÅDAN KAN DU SPARE PENGE I HVERDAGEN

Hvis du synes, at det er svært at få pengene til at slå til hver måned, eller vil du gerne spare lidt flere penge op hver måned, så har vi samlet nogle gode råd til at spare penge. Måske kan du et af rådene og måske flere.

 

Undgå impulsindkøb

Hav en indkøbsseddel med, når du handler. Køb kun det, der står på sedlen.

Drik vand

Så sparer du penge på energidrikke, øl og sodavand.

Drop de dårlige vaner

Det kan være rygning, som koster mange penge. Men det kan også være, at du har en vane med at spise slik eller kage hver aften.

 

Betal dine regninger til tiden

Hvis ikke dine regninger bliver betalt til tiden, så kommer der rykkergebyr på regningen. Rykkergebyrer er ærgerlige penge at betale, for du får ingenting for de penge. Det er en god ide at tilmelde dine faste udgifter til Betalingsservice (PBS), så behøver du ikke tænke på at få dem betalt til tiden.

 

Lav en madplan

Hvis du selv laver mad, så er det en god ide at lave en madplan. Så kan du ud fra madplanen lave din indkøbsseddel, når du skal handle. På denne måde undgår du impulsindkøb og madspild.

HVAD DRØMMER DU OM AT FÅ RÅD TIL?

Hvis du drømmer om at købe en dyr ting f.eks. et nyt TV eller en ferierejse, er det en god idé at regne ud, hvor meget du skal spare op hver måned for at få råd til at købe det. Undgå at blive fristet af hurtige lån og afbetalingsordninger – det bliver dyrt i længden. 

Læs mere om lån og gæld her.

Eksempel - Lars

Billede af Lars
fjernsyn.png

Lars drømmer om at købe et: Smart TV 

Hvad koster det: 7.999 kr. 

Lars vil spare op på et år

Hvis han skal spare op til det på et år, hvor meget skal han så spare op hver måned: Beløb/12 = månedlig opsparing

7.999/12 = 667 kr. pr. måned                                                            

Lars skal altså spare 667 kr. op hver måned. Så kan han købe TV’et om et år.

 

Lars vil spare 1.000 kr. op hver måned

Hvis Lars kan spare mere op hver måned, går det hurtigere før han får råd til at købe TV’et. Han ved, at han godt kan spare 1.000 kr. op hver måned. Så længe skal han spare op:

 

7.999/1000 = 8 måneder.

 

Beslut hvad du selv vil spare op til

Hvad drømmer du mest om at få råd til? Udfyld dette skema og regn ud, hvor meget du skal spare op hver måned.